БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА НАД 99 ЛВ.

Идеи за 2023 г.


Отминаващата 2022-ра беше поредната сложна година. Почти като мантра всеки анализ започваше с войната в Украйна, енергийната криза, инфлацията, поскъпването на храните и енергията, наводненията на Балканския полуостров и в България…

Предизвикателствата бяха неочаквани и като брой, и като разнообразие, и като размах. 

Човечеството по различни начини опита да се справи с изненадите. Сега е време за 2023г. и обичайно си казваме “нова година, нов късмет”. Ето какво ни чака през нея

Глобалната рецесия идва 

Трите най- големи икономики в света – САЩ, Китай и ЕС- се забавят. Прогнозите са, че най- лошото още не е дошло, но изгледите са мрачни. В глобално проучване на KPMG 86% от изпълнителните директори на големи компании твърдят, че рецесията идва. И въпреки това 58% от тези лидери смятат, че тя ще е кратка и лека. С други думи, това не е 2008г.

Абонамент за миялната и пералнята 

Икономистът Войтех Восецки е гласовит радетел за кръгова икономика. Според него: “Ако производителят запазва собственост на продукта, ще се използват по- малко ресурси, ще се произвежда по- малко боклук, а качеството на услугата ще е по- високо”. Има и логика- така производителите ще правят по- дълготрайни и по- качествени машини, за да издържат повече и да не ги ремонтират особено често. Дали ще работи подобна идея ? 

Някъде вече се случва. Летище “Схипхол” в Амстердам плаща за осветление като за услуга. Лампите са собственост на Philips, а Cofely e собственост на окабеляването и фитингите. 

Двете компании се грижат за всичко, свързано с осветлението, правят ремонтите и рециклират отпадъците. И всички са доволни. Bosh и Miele пуснаха абонаменти за устройствата си – като Netflix за перални. 

Умения и специфични обучения 

Нивото на безработица в EC е с рекордно ниски стойности – около 6%.  За сравнение- през лятото на 2020г. беше 7,8% през пролетта на 2013г. – 11,7%. И въпреки това 75% от компаниите се оплакват, че трудно намират работници с нужните умения. Най- голям е проблемът в “зелените” и в дигиталните индустрии. Още повече според данните четирима от всеки 10 възрастни в ЕС нямат основни дигитални умения. Неслучайно в Германия 36 от най- големите компании обединиха сили, за да обичат работниците си на нови умения в областта на софтуера и логистиката- просто нямаше откъде да вземат нови работници. Тоест компаниите ще трябва не само да се грижат финансово за служителите си, но и да им помогнат в изучаването на нови умения, за да ги направят по- добри. 

Фокусът кога и къде работим 

Последните години накараха много хора и техните мениджъри да преосмислят начина, по който се работи. Стана ясно, че хоумофисът не е толкова страшен, четиридневната работна – също. Както и сам да можеш да определяш колко и кога да работиш, стига да свършиш работата, която имаш. Моделът на работа от 9 до 5, пет дни в седмицата започва да се оттегля. Работниците, които могат да избират часовете, в които да работят, са по- мотивирани и доволни. Да, не е лесно да се влезе в асинхронен режим, но изследванията доказват, че продуктивността се е вдигнала с почти 30%. Повишило се е и качеството. Концепцията се използва успешно в много технологични стартъпи и е ключова за задържането на най- добрите кадри. И със сигурност ще “прелее” и в други индустрии.

Европа ще приеме още чуждестранни работници 

В ЕС има около 6 млн. свободни работни места. Броят на застаряващото население на Съюза ще се увеличава. Очевидно е, че отнякъде трябва да дойдат работници. Испания и Португалия улесниха сериозно правилата за даване на работни визи за дигитални номади и дистанционни работници. Хърватия, Унгария и Малта имат подобни схеми. Австрия улесни правилата за вземане на виза, Словения е на границата на нов рекорд за работни визи, а Германия и Франция подготвят промени в законите за имиграция. ЕС пък подготвя правило за издаване на общоевропейско разрешение за пребиваване, за да улесни хората извън ЕС при работата им в различните държави от ЕС.

Макар и бавно, марихуаната идва 

Планът на Германия за легализиране на марихуаната може да се превърне в модел за останалата част от Европа. Още повече, ако се оправдаят прогнозите, че стойността на пазара там ще донесе на хазната 4,4 млрд. евро. 

Големите акули с опит от САЩ и Канада следят какво се случва, а европейски марихуанени стартъпи вече привлякоха милиони инвестиции. 

Германия, разбира се, не е първата държава в Европа с подобна стъпка. Нидерландия го направи още 1976г. В много други държави за разлика от България притежаването не е криминално престъпление. Използването на марихуана за медицински цели е легално в 21 от 28 страни, а в следващите пет години този сегмент от пазара ще нарасне с 25%.

Такситата ще полетят 

Електрически дрон, който може да пренася хора автономно до различни дестинации. Може и да не стане реалност през 2023г., но със сигурност ще има опити. В момента се разработват 300 подобни устройства, като индустрията привлече над 6 млрд. евро инвестиции само за последните две години. Очаква се регулация на ЕС, а Франция има огромни амбиции на олимпийските игри в Париж през 2024г. да има подобни летящи таксита. Ясно е, че първо от тях ще се възползват най- богатите, но всъщност това може и да е решението на проблема с медицинските хеликоптери в България (и не само).